Welkom bij de club

  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online
  • Biermans-Lapôtre, een internationale residentie
  • All you have to know about our ethical forums

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

In de Universitaire Stichting zijn er ruime en elegante salons, waar de leden en hun gasten in een stijlvol decor contacten kunnen leggen met hun collegae en andere genodigden. In de leeszaal liggen binnen- en buitenlandse dagbladen van verschillende strekking en taal ter beschikking. De gasten vinden er tevens een uitgebreid gamma van courante weekbladen en wetenschappelijke tijdschriften. 

In ons restaurant kunnen de clubleden en hun genodigden tijdens de middaguren een maaltijd  nemen. 

Ons hotel beschikt over 12 stijlvolle kamers waarin zowel de binnen- als de buitenlandse leden voor beperkte duur kunnen verblijven.

Tevens organiseert de Universitaire Stichting een ruim gamma van wetenschappelijke, culturele en artistieke activiteiten voor de leden van de Club.

 

De Club staat tot uw beschikking ... restaurant, salons, vergaderzalen, hotel en activiteiten...

Gelieve voor het restaurant idealiter minimum 24 u op voorhand te reserveren via restaurant@universityfoundation.be of via deze linkVoor het menu, klik op deze link.

U kan gebruik maken van het hotel en de vergaderzalen. Gelieve ons daarvoor te contacteren.

 Read more

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Woensdag 22 maart 2023 17-19 u.: Activiteit Re-Bel"Een federale kieskring?"

Woensdag 19 april 2023 om 17 u: Avondlezing door dr. Sabine van Sprang en Prof. Tine Meganck over "BRUEGEL & L’ITALIA".

Donderdag 8 juni 2023 om 17 u.: Avondlezing door Prof. Erik Aerts over  “Lier. Van Karolingische nederzetting tot schilderachtige provinciestad”.

Dinsdag 2 mei (of woensdag 3 mei) 2023 tot zaterdag 6 mei (of zondag 7 mei) 2023: Reis naar Aix-en-Provence en bezoek aan ITER (kernfusiereactor). Meer informatie.

Maandag 15 mei 2023 om 18 u.: Speakers’ Corner over “The UK and the EU in a changing world: lessons of the past and challenges of the future. Time for a new departure?” met prof. Anand Menon, Sir Ivan Rogers, e.a. – moderator Jim Cloos.  Meer info.

Woensdag 31 mei 2023 om 17 u.: Debat naar aanleiding van het verschijnen van het boek "Robert Triffin: A Life” van Ivo MAES (Prof. aan UC Louvain) met Eric de Keuleneer (Chair), Ivo Maes (Robert Triffin Chair, Université catholique de Louvain), Jacques de Larosière, former Managing Director of the IMF, Peter Praet (tbc) . Meer info volgt.

Voor informatie over vroegere activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.Read more

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Donderdag 30 maart 2023 om 19 u. : Exclusief huisconcert met Stéphanie Huang, laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2022 voor cello.

Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2023: klik hier.

Muziekconcerten in Bozar in 2022-2023: klik hier.

Van zondag 23 juli tot zondag 30 juli 2023: Muzikale reis naar het Festival Crete Senesi met Philippe HerrewegheNadere informatie.

Van 2 tot 12 september 2023 : Reis naar Armenië en Georgië onder leiding van prof. Bernard Coulie (ererector UCLouvain). Info volgt heel binnenkort.

Voor informatie over vroegere activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.Read more

In 2022 startte de Universitaire Stichting met een nieuwe reeks debatten onder de titel “Speakers’ Corner”, In deze debatten krijgen sprekers uit het Verenigd Koninkrijk en uit de Europese Unie een platform om ons, in het hart van de Europese Unie, hun visie te geven over de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU en over de EU in het algemeen, en om met ons in debat te gaan. De volgende activiteit in dit kader gaat door op 15 mei 2023 om 18 u, met als onderwerp "The UK and the EU in a changing world. Time for a new departure?". Panelists zijn Professor Anand Menon (King’s College London), Sir Ivan Rogers (last UK permanent representative to the EU) en Stefaan De Rynck (Head of the Commission representation in Belgium and former senior adviser to BREXIT negotiator Michel Barnier). Moderator is Paul Adamson, chairman of the UK/EU Forum. Afsluitende overwegingen worden geformuleerd door Jim Cloos, SG of TEPSA  and Senior Associate Fellow of  the Egmont Institute. Deze activiteit wordt in samenwerking georganiseerd door de Universitaire StichtingTEPSA (Trans European Policy Studies Association) en het Egmont Instituut.
Het debat wordt gevolgd door een hapje en een drankje. Deelname: 25 € pp. Inschrijven voor 8 mei 2023. Inschrijvingsformulier. Voor meer info klik "Read more" hieronder.Read more

30 maart 2023 om 19 u.: Recital met mevrouw Stéphanie Huang, laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2022, gevolgd door een uitgebreide receptie, in aanwezigheid van de celliste.
In samenwerking met dr. Erik Loosen, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse academici, afdeling Brussel en lid van de Club US, en van de Koningin Elisabethwedstrijd.
Deelname: 65 € p.p.
Inschrijvingsformulier.Read more

Op woensdag 19 april 2023 te 17 u. geven dr. Sabine van Sprang, directrice Academia Belgica, en Prof. Tine Meganck, Professor aan de Vrije Universiteit Brussel, een lezing(N/F)  over de relatie van de Vlaamse schilder Pieter Breugel en Italië, dit naar aanleiding van het verschijnen van het boek  "BRUEGEL & L’ITALIA / BRUEGEL AND ITALY", dat het resultaat is van de wetenschappelijke bijeenkomst gehouden aan de Academia Belgica te Rome in 2019. De lezing wordt gevolgd door een hapje en een drankje.
Deelname: 20 € voor leden Club Universitaire Stichting en 30 € voor niet-leden. Inschrijvingsformulier.Read more

In het kader van een reeks voordrachten over steden in België, komt op 8 juni 2023 om 17 u. prof. Erik Aerts (KULeuven) spreken over “Lier. Van Karolingische nederzetting tot schilderachtige provinciestad”. Na de lezing (in het N), ingeleid en gemodereerd door prof. Marc Boone (UGent) volgt een hapje en een drankje.

Deelname: 20 € voor leden Club Universitaire Stichting en 30 € voor niet-leden  Inschrijvingsformulier.Read more

We bieden onze leden graag goede plaatsen aan voor aantal abonnementen en losse tickets voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2023 voor Zang.

Schriftelijk inschrijven (via de website) en betalen vóór 30 maart 2023 op rekeningnummer BIC GEBABEBB/IBAN BE21 2100 7148 4103  van de Club van de Universitaire Stichting. Nadien is het onmogelijk om nog een ticket te bekomen. De eerste betaalde plaatsen hebben voorrang!
BEPERKT AANTAL PLAATSEN!Read more

De volgende activiteit van Re-Bel zal gewijd zijn aan het voorstel van een federale kieskring. Deze activiteit vindt plaats op woensdag 22 maart 2023 van 17.00 tot 19.00 uur in de Universitaire Stichting. Het panel zal bestaan uit Egbert LACHAERT (voorzitter Open VLD), Peter DE ROOVER (fractievoorzitter Kamer N-VA), Anne LAMBELIN (vice-voorzitter PS), Christian BEHRENDT (ULiège & KU Leuven) en Petra MEIER (UAntwerpen). Het gesprek wordt zoals gewoonlijk gemodereerd door Béatrice DELVAUX (Le Soir) en Karel VERHOEVEN (De Standaard).

Deze activiteit werd georganiseerd in een hybride vorm, zowel live als online. Een beperkt aantal plaatsen ter plaatse wordt toegewezen in volgorde van aanmelding,  en andere deelnemers kunnen online deelnemen. Het evenement is tweetalig Nederlands-Frans, simultaanvertaling is online beschikbaar.

Meer informatie (zodra beschikbaar) op de website van Re-Bel.Read more

Naar jaarlijkse gewoonte zouden we de culturele reis van de Universitaire Stichting naar het Festival Crete Senesi met het Collegium Vocale olv Philippe Herreweghe organiseren.
Deze reis gaat door van 23/7 tot 30/7/2023.
Op dit ogenblik zijn weinig details bekend, maar gezien de hotels en vluchten in optie genomen zijn, vragen we een voorschot van 1.000 € vóór 20/1/2023 voor wie geïnteresseerd is.
We maken er steeds een boeiende reis van, waarin muziek, cultuur, gastronomie, convivialiteit en vrije tijd elkaar afwisselen.
De details volgen later, maar we hopen dat u weet dat u op ons kan rekenen! Informatie bij Hilde GARMYN.
Voor het voorlopig programma en het inschrijvingsformulier klik "Read more"..Read more

Pagina's