Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

 

De Club staat tot uw beschikking ... restaurant, salons, vergaderzalen, hotel en activiteiten...

We hopen u talrijk te verwelkomen op onze activiteien. Alle suggesties welkom.

Gelieve voor het restaurant idealiter minimum 24 u op voorhand te reserveren via restaurant@universityfoundation.be of via deze linkVoor het menu, klik op deze link.

U kan gebruik maken van het hotel en de vergaderzalen. Gelieve ons daarvoor te contacteren.

 Read more

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Donderdag 8 juni 2023 om 17 u.: Avondlezing door Prof. Erik Aerts over  “Lier. Van Karolingische nederzetting tot schilderachtige provinciestad”.

Donderdag 12 oktober 2023 om 17 u.: Avondlezing door em. Ptof Claire Billen (ULB) over de geschiedenis van Brussel« Bruxelles, ce que la cour fait à la ville, ce que la ville fait à la cour (XIVe-début du XVIe siècle) ».

Donderdag 7 december 2023 van 14 tot 18 u.:  Ethisch Forum 2023 met als onderwerp: " ChatGPT and other AI: to be cheered or feared ? "

Voor informatie over vroegere activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.Read more

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Donderdag 26 oktober 2023: Bezoek aan Leuven.

Dinsdag 21 november 2023 om 10u30: Geleid bezoek (N en F) aan de tentoonstelling 'Antoni Tàpies. De praktijk van de kunst' in BOZAR, gevolgd door een lunch in de Universitaire Stichting.

Dinsdag 5 december 2023: om 10 u of 15 u : Geleid bezoek aan de tentoonstelling "Georgië: een verhaal van ontmoetingen"  in het Museum voor Kunst en Geschiedenis onder leiding van prof. Bernard COULIE, commissaris van de tentoonstelling.  Om 12.30 uur geeft prof. Coulie een lunch-causerie over "La Géorgie : or et or noir aux pieds du Caucase" in de Universitaire Stichting.

Muziekconcerten in Bozar in 2023-2024: klik hier. Er kan nog ingeschreven worden voor concerten in november en maanden daaropvolgend.

Van zondag 23 juli tot zondag 30 juli 2023: Muzikale reis naar het Festival Crete Senesi met Philippe HerrewegheNadere informatie.

Van zaterdag 2 september tot dinsdag 12 september 2023 : Culturele reis naar Armenië en Georgië onder leiding van prof. Bernard Coulie (ererector UCLouvain). Meer informatie.

Van maandag 20 mei tot zaterdag 25 mei 2024 : Culturele reis naar Bourgondië onder leiding van prof. Marc BOONE (gewoon hoogleraar em. UGent). Meer informatie volgt.

Voor informatie over vroegere activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.Read more

,

Op dinsdag 21 november 2023 om 10u30 organiseert de Universitaire Stichting een geleid bezoek aan de tentoonstelling Antoni Tàpies. De praktijk van de kunst” (N en F) in Bozar, gevolgd door een lunch in de Universitaire Stichting. In deze tentoonstelling blikt Bozar terug op het werk van Antoni Tàpies (Barcelona, 1923-2012) met een retrospectieve die een tijdreis maakt tussen 1944 en de jaren 1990. Het is de eerste grote tentoonstelling in België die een volledig beeld geeft van het werk van de kunstenaar.

Voor meer informatie, klik “Read more”.

 Read more

Op dinsdag 5 december 2023 organiseert de Universitaire Stichting een geleid bezoek aan de tentoonstelling "Georgië: een verhaal van ontmoetingen", onder de leiding van Prof. Bernard Coulie, commissaris  van de tentoonstelling. Het bezoek wordt tweemaal georganiseerd, om 10 u. en  om 15 u. De deelnemers van beide bezoeken lunchen samen in de Universitaire Stichting. Tijdens de lunch houdt Prof. Coulie een causerie "La Géorgie : or et or noir aux pieds du Caucase".
Ook personen die niet aan het bezoek deelnemen, worden uitgenodigd op de causerie.
Voor meer informatie, klik "Read more" hieronder. Read more

In het kader van de reeks voordrachten over de geschiedenis van Belgische steden, komt in de volgende activiteit de geschiedenis van Brussel aan bod. Brussel is voor ons de hoofdstad van ons land, maar is dit altijd zo geweest? Op 12 oktober spreekt em. Prof. Claire Billen (ULB) over de geschiedenis van Brussel van de 14e tot de 16e eeuw. De voordracht heeft als titel « Bruxelles, ce que la cour fait à la ville, ce que la ville fait à la cour (XIVe-début du XVIe siècle) ». De voordracht en de erop volgende discussie worden gemodereerd door em. Prof. Marc Boone (UGent), en worden gevolgd door een hapje en een drankje.
Voor meer informatie en inschrijvingsformulier, klik “Read more”.Read more

,

Op donderdag 26/10/2023 organiseert de US een bezoek aan Leuven met volgend programma:
- Bezoek aan het nieuw gebouwde Contius orgel dat zich bevindt in de Sint-Michielskerk (Naamsestraat 57a, 3000 Leuven).
Joris Potvlieghe, de orgelbouwer van het instrument, neemt u mee op het doksaal om er van dichtbij de constructie van het orgel te ontdekken.  Hierna brengt Wim Winters, titularis organist van het Orgel, u een lunchconcert.
- Lunch in Restaurant Tafelrond (Grote Markt 5, 3000 Leuven).
- Een geleid bezoek aan de Overzichtstentoonstelling Dieric Bouts in Museum M (Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven).

Voor verdere informatie en inschrijvingsformulier klik "Read more".Read more

Het Paleis voor Schone Kunsten nodigt in 2023-2024 opnieuw een aantal grote orkesten en befaamde musici-solisten uit, binnen een gevarieerd programma. Met de Universitaire Stichting naar een selectie van 20 hoogstaande, meestal internationale concerten geeft u recht op een gunstige ledenprijs met belangrijke reductie (in abonnement of losse concerten). Zitplaatsen zijn voornamelijk op het 1e frontbalkon. Voor bepaalde concerten hanteert BOZAR echter een ander zaalplan met minder goede plaatsen in cat. 2, vandaar onze keuze voor 1e cat. met dezelfde 20% korting.
Om zeker te zijn van goede plaatsen, hebben wij reeds een optie genomen op een aantal plaatsen. Zodra de inschrijving afgesloten is, worden de niet-verkochte tickets teruggegeven.

Door deze link te klikken verkrijgt u het programma van de door ons geselecteerde concerten. 
Inschrijvingsformulier.

Betalen op rek. BE21 2100 7148 4103 (BNP PARIBAS-FORTIS) . Enkel de betaling geldt als inschrijving. De eerst betaalde plaatsen hebben voorrang! 

Info: Hilde GARMYN (02/545 04 07) - fu.us@universityfoundation.beRead more

 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden we de culturele reis van de Universitaire Stichting naar het Festival Crete Senesi met het Collegium Vocale olv Philippe Herreweghe.
Deze reis ging door van 23/7 tot 30/7/2023..Read more

,

Twee boeken waarvan de publicatie gesubsidieerd werd door de Universitaire Stichting, werden bekroond.
Het betreft het boek « À la recherche de l’écologie temporelle. Vivre des temps libérés dans les collectifs néo-paysans autogérés : une analyse anthropologique » (auteur Madeleine Sallustio) en het boek « Le jardin anglais. Evolution du goût et passion botanique » (auteur Nathalie de Harlez).
De Universitaire Sichting is fier daartoe te hebben bijgedragen.
Voor meer informatie klik " Read more " .Read more

Pagina's