Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

De Club staat tot uw beschikking ... restaurant, Salons, vergaderzalen, hotel en activiteiten...

Gelieve voor het restaurant idealiter minimum 24 u op voorhand te reserveren via restaurant@universityfoundation.be of via deze link.

Voor het menu, klik op link.

U kan gebruik maken van het hotel en de vergaderzalen. Gelieve ons daarvoor te contacteren.

We danken u voor uw trouw aan ons Huis en hopen u binnenkort terug te zien.Read more

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Dinsdag 7 september 2021 om 12.30 u.: Lunch-debat "Wat heet dan gelukkig zijn? Een economisch perspectief" met Prof. Bram De Rock (KULeuven - ULB), ingericht door de "Société Royale d'Economie Politique de Belgique" in samenwerking met de Universitaire Stichting.  OPGELET: deze activiteit wordt verplaatst naar een latere datum.

Woensdag 13 oktober 2021 om 18 u.: Causerie "Friedrich Nietzsche, une pathobiographie basée sur une revue systématique de la littérature" met als spreker Prof. J. P.Sculier (F) en  M. Flamée (N en F) , gevolgd door receptie.

Donderdag 28 oktober 2021 om 12u15Lunch-debat met prof. Sven BISCOP UGent en Egmontinstituut, over zijn boek “Hoe de grootmachten de koers van de wereldpolitiek bepalen.” (N) – Commentaar door de heer Mario Van Essche, voorzitter van het Humanistisch Verbond (N – F). 

Woensdag 10 november 2021 om 18u: Prof. Philippe Van Parijs (UCLouvain) in dialoog met Prof. Rik COOLSAET (UGent) naar aanleiding van diens boek “Vergeet dat onze tijd complexer is dan alles wat ooit vooraf ging.” (N-F), gevolgd door receptie. 

Woensdag 24 november of donderdag 25 november 2021 om 18u (tbc): Prof. Els Witte met andere historici over "Belgische republikeinen. Radicalen tussen twee revoluties, 1830-1850" (N-F), gevolgd door receptie. Meer info volgt.

Maandag 29 november om 18u (tbc): Causerie met schrijver Marc Roche over Elizabeth II "Elle ne voulait pas être reine" (F), gevolgd door receptie. Meer info volgt.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.Read more

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Zaterdag en zondag 18 en 19 september 2021: Heritage days te Brussel met als thema "Meeting points". 

Woensdag 6 oktober 2021 om 19.30u: concert  met "Violoncellissimo" in samenwerking met L’Institut culturel roumain à Bruxelles en le Centre National d’Art `Jeunesse Roumaine` 

Dinsdag 12 oktober 2021: daguitstap met geleid bezoek aan de Collégiale Sainte-Gertrude à Nivelles met prof. Jacqueline Leclercq-Marx (ULB), lunch en bezoek aan de tuin van Agnès en Paul van der Aa in Lasne. (F)

Muziekconcerten in Bozar in 2021-2022: klik hier.

Abonnementen voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2022 voor Cello. Meer informatie volgt.

Van zondag 25 juli tot zondag 1 augustus 2021: Muzikale reis naar het Festival Crete Senesi met Philippe HerrewegheNadere informatie.

 

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.Read more

 

Als aanvang van het academiejaar 2021-2022  organiseert de Universitaire Stichting, op 6 oktober 2021 om 19u30, in samenwerking met het Roemeens Cultureel Instituut in Brussel en het Nationaal Kunstcentrum "Tinerimea Română", een concert met Violoncellissimo onder leiding van Prof. Marin CAZACU, om de 100 jaar van de Universitaire Stichting en 65 jaar lidmaatschap van Roemenië bij de UNESCO te vieren. Voor meer informatie, klik op "Read more" hieronder. 

,

 

Bezoek aan de Sint-Gertrudiskerk met prof. Jacqueline Leclercq-Marx (ULB) en aan de natuurlijke privé-tuin van Paul en Agnès van der Aa in Lasne.

Voor meer informatie, klik op read moreRead more

In opvolging van de reis van Universitaire Stichting naar Sils Maria en de voorstelling van het boek Sils-Maria - ‘île bienheureuse’ pour Nietzsche” (P.A.Bloch), wordt op woensdag 13 oktober 2021 om 18 u. een causerie georganiseerd over het wetenschappelijk artikel “Friedrich Nietzsche, une pathobiographie basée sur une revue systématique de la littérature(Sculier J.-P.,  Flamée M., Durieux V. en Bloch P.-A. ),  gepubliceerd in het tijdschrift “Revue Médicale de Bruxelles” in het nummer van sept-okt 2019. 

Sprekers : Prof. J. P.Sculier (F) die spreekt over de ziekte zelf, in dialoog met Prof. M. Flamée (N en F) die commentaar geeft over de invloed van de ziekte van Nietzsche op zijn werk.

Deze causerie was voorzien in maart 2020, maar uitgesteld ten gevolge van de Covid 19 - crisis.

Causerie gevolgd door een hapje en een drankje. Per inschrijving is één exemplaar van het artikel voorzien.

Meer informatie over het onderwerp en de spreker.

Deelname: 25 € p.p. Inschrijven voor 6/10/2021. Inschrijvingsformulier.Read more


Zoals reeds bij vorige edities nam de Universitaire Stichting ook dit jaar deel aan de “Heritage Days” van het Brussels Hoofdstekelijk Gewest die zijn doorgegaan en op 18 en 19 september 2021 en als thema “MEETING POINTS” hebben. Het was een "off-versie" waarin creativiteit alle kansen krijgt en waarin leuke verrassingen nooit te ver weg zijn. Bezoekers konden de gebouwen van onze Stichting bezoeken, maar ook meer dan 140 andere locaties. Meer informatie op de website heritagedays.urban.brusselsRead more

Op dinsdag 7 september (12.30 u -14.00 u. in de Universitaire Stichting) richt de "Koninklijke Vereniging voor Politieke Economie van België" in samenwerking met de Universitaire Stichting een lunch-debat in, met Prof. Bram De Rock (KULeuven - ULB) als spreker, over
"Wat heet dan gelukkig zijn? Een economisch perspectief"
OPGELET: deze activiteit wotdt verplaatst naar een latere datum.

Voor meer informatie over onderwerp en spreker, klik "Read more".Read more

 

Dit najaar geven we het woord aan een aantal Clubleden die recent een boek over hun wetenschappelijk onderzoek  geschreven hebben.  We starten met een lunch-debat op 28 oktober 2021 om 12.15 u met prof. Sven BISCOP (N), UGent en Egmontinstituut, over zijn boek “Hoe de grootmachten de koers van de wereldpolitiek bepalen.”, met commentaar door de heer Mario Van Essche, voorzitter van het Humanistisch Verbond (N – F).

 

Voor meer informatie, klik "Read more".Read more

 

Dit najaar geven we het woord aan een aantal Clubleden die recent een boek  over hun wetenschappelijk onderzoek geschreven hebben.  Na het lunch-debat met prof. Sven BISCOP, geven we het woord aan Prof. Rik COOLSAET (UGent), die  in gesprek gaat met Prof. Philippe Van Parijs (UCLouvain), op woensdag 10 november om 18 uur.

 

Voor meer informatie, klik "Read more".

 Read more

Pagina's